..drop ur link here..

DROP UR LINK HERE.. SENANG NANTI NAK MELAWAT
tengs~ sudi singgah..

THEM

10 December 2010

kerjaya cikgu bukan senang

dulu masa kecik2, cita-cita aku nk jadi cikgu.. 
dulu pada zaman skolah rendah, kanak2 kecik suka bgi jawapan feveret mereka : cita-cita nak jadi cikgu, polis, askar, pramugari, doktor, pelakon, artis, peguam, jurutera, dan semua bagai larh.. 
x penah nk dgr jawapn yg pelik2 cket macam "nak jadi pencipta facebook".. uits.. 
dulu dulu tahun 1995, fesbuk xder lg heh.. mark zukbger tu pn masih memerah otak nk cipta facebook..
kerjaya cikgu yang paling popular pada waktu ketika itu.. malahal pada waktu sekarang pun ramai lg memilih kerjaya cikgu.. kerja cikgu mmg berkat apa.. ade sumone penah mmberi pesanan ringkas kt aku

Tika jika kita meninggal dunia, akan terputus semua hubungan di dunia ini kecuali 3 perkara:

  • Doa anak yang soleh
  • sedekah jariah
  • ilmu yang bermanfaat.
Renung-renungkan..

memula nya mmg aku x brape phm maksud di atas... ape kena mengena dgn situasi yg berlaku trhadap aku kan.. jadi setelah diselidik, diterjemah, dialami dan smuanye, aku mula faham..

masalah aku brmula bila aku menjadi cikgu sementara merangkap cikgu tidak bertauliah kpd anak murid..
erk.. agak melampau ker? hurm.. maaf jika ada yang terasa..

pandangan aku.. kerjaya cikgu memang la tidak senang... byk cabaran yg perlu ditempuhi..
aku pun tak berapa pasti, mcm mana cikgu2 kt luar sana boleh menempuh semua cabaran dan dugaan mengajar anak murid yang tidak tahu apa2 dari A to Z.. mereka sangat tabah. mmg aku salute r..

aku tidak lah setabah mereka, tp aku hanya la orang yang bersabar melayan karenah anak murid.. heee =)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
pnjg tol pendahuluan aku kan.. huhu..  begini cerita nye

aku abes praktikal 30 november 2010.. jadi ada staff meminta pertolongan aku untuk extend practical..
tujuan nye adalah untuk menolong mereka mengajar trainee-trainee baru yg bakal masuk..

memandangkan minggu pertama bulan 12, ak xder ape2 plan melainkan cuti bersama family, aku tidak keberatan untuk menerima pelawaan mereka utk bekerja.. 
trainee ramai smpai 7 org.. staff pn x seramai itu.. jadi sapa nk jage mereka?? supervisor la jwb nye kan..

hanya seminggu sahaja la aku g opis~  x leh la lebih2.. sbb aku dh ada plan lain dah.. 
huk3x.. so tadi.. ari ni.. last day la aku berada di opis..
merasa pengalaman ari2 terakhir menjadi cikgu untuk trainee baru.. heehe.. cm best je kan jdi cikgu..
yerp.. mmg best jadi cikgu.. mengajar mereka yg sudah tahu konsep dan basic, mmg la sgt best.. cpt je mereka faham dan faham dan faham lagi. x perlu lagi aku ulang banyak kali kan..

kan indah kalau semuanya begitu senang..


tapi ak jugak dah mengalami mengajar orang yang tidak tahu basic pun.. 
aku memang salute mereka yg mengajar murid-murid dan pelajar-pelajar dari zero kepada boom boom kebabom, smpai pandai ar kan..


memang aku belajar erti tabah dalam hidup ini..  aku mengalami kemurungan bbrp minit sbb tidak dapat menjadi cikgu yang terbaik walaupun hanya seketika untuk mereka sbb aku takut mereka tidak faham apa yg aku cube sampaikan.. 
alala... dh rindu la kt mereka
hee =)
nnti esok lusa next week next month aku datang melawat yer


*kak pi*shahidan*fatimah*juriah*hajar*haznira*sh.solehah*

ok dah.. abes story..


meja sementara semasa bergelar pekerja .. erk.. not trainee lg.. hee =p
hadiah yang trainee dpt slps meninggalkan RAC..
tengs ye kpd incik bos dan staff yg lain

ni hadiah yang tidak seberapa yang kami bagi kt staff.. 
bukan kiri tu, tp kanan tu, lucky star dalam balang..
kami mmg suka abeskan masa yg terluang dgn buat lucky star mse kt opis.. =)


thankx for the memories.

- Bila yang tertulis untukku - Adalah yang terbaik untukmu - Kan kujadikan kau kenangan - Yang terindah dalam hidupku - Namun takkan mudah bagiku - Meninggalkan jejak hidupku - Yang tlah terukir abadi - Sebagai kenangan yang terindah -


p/s : td dapat hadiah dr anak murid.. terima kasih.. (itu yg best jadi cikgu.. sllu dpt hadiah)

9 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...