..drop ur link here..

DROP UR LINK HERE.. SENANG NANTI NAK MELAWAT
tengs~ sudi singgah..

THEM

09 December 2011

Trip to Utara - Part 1

assalammualaikum..

bulan 12/2011 datang tanpa kita sedar..
begitu cepat masa berlalu..

this story is continue from last year entry...
waah.. dah setahun kan...
previous entry (pls click)
1. destinasi percutian geng KBX, WPQ dan WUJ
2. bergambar indah di Kellie Castle

disebabkan dah setahun berlalu, saya kurang mengingati tempat2 yang kami telah singgah..

ni sebahagiannye..

destinasi kelima : Pulau Pinang..
our tourist guide : Izzati dan Sapiq (orang balik pulau ni)
penginapan : Broadway Budget Hotel, Jalan Masjid Kapitan Keling

2011 adalah tahun melawat pulau pinang..
jadi tourist guide kami tu senanglah jumpa maps yang menunjukkan lokasi percutian yang menarik di pulau pinang.. Maps tu kate nya hanya diambil kat Mall area pulau pinang ni jg.. ada maps pun boleh sesat gak la.. haha.. tapi dgn ada nya maps, senang sikit untuk kami wat diskusi di mana tempat yang nak pergi dan taknak pergi..


16 Dec 2010
kami memasuki pulau dengan menaiki feri.. dah lama tak jejak naik atas feri ni kan..
dan kami terus ke pantai batu feringhi..
menghirup udara segar dan lunch di sana juga..
aku tak faham kenapa kepala nak senget2 ni.. hahax
memandangkan takde sape pun nak mandi kat pantai ni kan,
kami teruskan perjalanan ke butterfly farm.. tapi jam pun dah kul 5 ptg.. tempat itu pn dah tutup..
just mengambil gambar di entrance je.
seterusnya kami ke taman negara pulau pinang..
erk.. tak boleh masuk jg sbb dh tutup, jadi kami jejalan je kat tepi laut tuh je..
sesi mengambil gambar lagi....

kami sempat singgah di masjid terapung utnuk solat jamak maghrib dan isyak
mase jamak zohor dan asar pun, kami solat di sini..
cantek masjidnya, dibina di atas air..

dan aktiviti malam sebelum berangkat tidur di hotel budget lagi selesa dan murah...
kami singgah ke Gurney Plaza untuk tengok wayang.. hehe..
Narnia in screen..
11 keping tiket tuh..


next day; 17 Dis 2010
kami jejalan lagi pusing penang...

breakfast - taman rekreasi pulau pinang - taman botanical - toy museum - boling - nasi kandar beratur..

kami berjalan kaki dari hotel menyusur ke deretan kedai mencari kedai yg buka untuk bersarapan. rasa nya macam ade orang belanja kami pekena roti canai la.. can't remember la sapa dia.. ke belanja diri sendiri? hee~

selesai jer bersarapan, kami menuju ke taman rekreasi pulau pinang..
walaupun bukan hujung minggu (jumaat), terdapat ramai kanak-kanak bersama keluarganya datang beriadah dan bermandi manda.. kami macam biasalah.. ambik gambar sebanyak mungkin~ =)
next, kami ke botanical garden.. 
masa ini ade karnival pertanian kalau tak salah.. jadi tak boleh bawa kete naik parking kat atas.. terpaksa menapak jauh cikit.. jadi dengan ketidaklaratan ini, kami hanya menaiki trem untuk berpusing satu taman..

sebelum balik hotel untuk berehat... kami sempat singgah di toy museum..
banyak sungguh koleksi patung2 kartun yang ada kat sini..
tapi bagi kami, harga tiket masuk dia tak setimpal..
RM10 terlalu mahal untuk perjalanan yang sekejap.. dalam 15 minit pun dh selesai pusing 1 museum..
ingatkan boleh la pegang.. tapi hanya tengok patung-patung ni berada di dlm kaca lutsinar shj.. tsk tsk
 
malam... kami melayan boling... oo ni sebab sapiq semangat sangat nak main kan..
jadi dia la yang tunjuk tempat.. memang negeri kelahiran dia pun..
here the score.. team A mengalahkan team B dalam kedua-dua pusingan.. huh -_-!

before midnyte, kami supper di nasi kandar beratur di jalan masjid kapitan keling.. (near to our hotel)
yah.. trully.. menarik sangat nama gerai tu hah.. semua orang memang beratur pun nk pekena nasi kandar..
the best in town.. or perhaps in Malaysia.. haha..
saya bukan lah peminat nasi kandar, tapi di sini memang superb terbaik..
tak nak lepaskan peluang disbbkan gerai ini dah pun masuk dalam warung kita astro ria..
memang berbaloi sebab lauk nye sedap walaupun kami beratur sampai sejam gak la..
lagi malam, lagi ramai orang datang..
gerai ini dibuka seawal 10 malam sehingga pagi..

must click this link for a review from 1 blogger.. | food review |
tido dengan lena selepas aktiviti yang mengenyangkan... haha..

continue next entry... here (click)

p/s : geng... picture tells everything..  cekidout more pixie kat facebook Cik A'tiqah (link) dan Waniey Fuad (link part 1 | link part 2)

1 comments:

mud said...

next, kami akan pegi lak... haha..thanks, alot of info. pasni blh plan nak pegi mana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...