..drop ur link here..

DROP UR LINK HERE.. SENANG NANTI NAK MELAWAT
tengs~ sudi singgah..

THEM

22 September 2011

indian wedding ceremony

11 Sept 2011 | Ahad | Melaka ;

pengalaman pertama kali nya... ke indian wedding..
yang sebenarnye, saya tak der pun kawan yang berbangsa india ni
nak dijadikankan cerita, malam sebelum hari kejadian ni (ahad), rumah saya kan ade open house.. pstu geng2 sayangs saya dtg lepak kt umah, smpai la ke tgh malam..
lps tu dapat la di'offer'kan diri ini untuk mengikut She-Can Si atau Syikin Ibrahim ke Melaka, ade lah dia punya ofismate nye kahwin..
sgt excited kot... sbb wat pertama kali nya nak menyaksikan perkahwinan india..
syikin tu bukan untuk saya, tapi she-can si..
hujan lebat masa ni.. s.i pnya lah drive 110km/j.. mak aii.. chuak giler.. dgn ujan lagi, jalan licin lg.. sbar je la.. naseb baik duk blkg, tak nmpk kelajuan kereta sebenar.. fuhh semangat~
sambil2 tul leh la menghabiskan breakfast nasi lemak kukus yang berlebihan pd malam open house.. sodap ahh~ mcm dh berpicnic di dlm kete da. dgn air oren twister lagi saya bedal..

dalam kad tu kate, ceremony start dr jam 10 pagi - 12 thari..
dan saya rase, kami sampai on time je la..
sbb x perlu menunggu lama untuk lunch.. hihi.. jaat nye kami ni..

ok..  perkara yang menarik perhatian kami;

- she-can si memakai sari.. warrhhh... sari kot.. naseb baik tak nampak perut.. hihik.. semangat sungguh.. beli kain sari di india, dan menempah jahit di brickfields.. ooo xder la mahal sgt nk jahit kan.. below RM100 jerk..
- wedding ni berlangsung di dalam kuil di area sane jg.. wat pertama kali nya juga masuk kuil.. hum.. agak leceh cket, sbb kna buka kasut dari pintu besar dan memijak lopak air sblm smpai di atas mozek.. huhu... lps tu berlaku saat sedeyh, bile ujan turun dgn lebat lagi.. abis kasut baru kena air hujan jadi kain lembab da.. tsk tsk..

- mata melilau tgk sari-sari yang mereka semua pakai.. kawan2 sekerja s.i yang melayu pn memakai sari bermacam2 corak.. wahh.. semangat 1 Malaysia!!  lawa2 semuanya.. lps tu mata trtacap kat dua orang minah saleh ni.. perghh.... lawa sangat sari die.. biru cair shining2... nak jugak satu... pasti mahal..
- ceremony yang berlangsung di depan, sy tak tumpukan perhatian plak.. hihi.. sory.. mcm2 benda gak yg mereka wat, cth nye mcm bacaan mentera oleh sami, bertukar mengikat thali, kalungan bunga, mengelilingi api, menyarungkan cincin.. aaa mcm2 sgguh.. mereka masih mengekalkan adat budaya dan tradisi perkahwinan mereka =)
bergambar slps acara makan2 yer.. 
yang menarik nye jugak, sari pengantin ini sbnrnye bercorakkan peacock.. sgt lawa.. tapi sygnye, sy kan dtg lmbt, jd x sempat nk tgk dpn mata.. cume nmpk la cikit2..  dan leh kate, sari nya mmg mahal wee..

di dewan makan.. macam pelik duk mcm ni.. follow the rules je la..
patutlah mereka susun meja mcm ni.. sbb mereka ade org tolong hidangkan.. 
tiap org bawa stiap lauk dlm bekas, dan dituangkan ke dlm pinggan daun pisang.. hihi..
mcm duk kt asrama jek.. bawa tray, pastu orang kantin tu tuangkan lauk.. 
tp keadaan di atas, kami duduk, org 1 letakkan daun pisang, org 2 letakn nasi, org 3, 4, 5 dan seterusnya letakkan lauk.. cmtu la cara nya...

the food...
kate orang tua saya, kate kengkawan saya yang prihatin, kita kena jaga makanan kita... pastikan halal kan..
keyh di sini, wat pertama kali nya juga, saya mencuba memakan vegetarian food..
macam2 lauk plak haih.. tp mmg smua nya vege.. ingatkan ikan td, ingatkan ade ayam gk td.. tp rupanya tak.. sy x pasti la mcm mne diorg ni wat mknn vege tp rasa nya mcm ikan ade ayam pn ade.. kate nye letak soya cmpur ape ntah lgi kan.. pas ni nk diet, leh la try mkn cm ni.. erk.. 

 ni adat yer.. lepas makan, pastikan daun pisang anda ditutup seperti di atas.. mghadap ke dlm.. sbb ni kenduri kahwin..
kalo ade kematian, daun pisang itu ditutup mnghadap ke luar.. faham kah? pelajaran pada hari ini..
*omo... nak makan aiskwem skg...*

ok dahh.. nak balik da...
dah dpt goodies bag.
tata...

*kthnkbye*

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...