..drop ur link here..

DROP UR LINK HERE.. SENANG NANTI NAK MELAWAT
tengs~ sudi singgah..

THEM

19 November 2011

Badai Semalam

18 Nov 2011
teater ke2 selepas Lat The Musical
Badai Semalam | Istana Budaya
Cinta, Cita-cita dan Pengorbanan

teater yang diadaptasi dari novel kesusasteraan melayu, buku teks untuk tingkatan6 pd tahun 1970an..
ni zaman mak ayah saya dulu ini.. patutla penah dengar tajuk tapi tak tahu isipati nya..
penulis : Khatijah Hashim
dipentaskan di IB sempena bulan bahasa kebangsaan~

 sinopsis
  Mazni anak seorang pembantu rumah membesar bersama ibunya yang tua dan uzur di sebuah banglo milik Encik Haris dan Puan Rohana. Mazni membesar di dalam rumah tersebut dengan penuh kesederhanaan kerana menyedari diri dan ibunya hanya menumpang berteduh di situ. 

  Walaupun majikan ibunya amat berbesar hati membenarkan mereka tinggal disitu, tetapi pandangan jiran tetangga amat buruk dan negatif terhadap mereka. Mereka berasa irihati dan cemburu dengan kecantikan dan kebijaksanaan Mazni apatah lagi apabila Karim, anak Encik Haris dan Puan Rohana mula jatuh hati kepada gadis tersebut. Pada mulanya Mazni hanya menganggap Karim sebagai abangnya sahaja.  Dari perasaan kasih jatuh kepada cinta. Karim berjaya menambat hati Mazni untuk bercinta dengannya. Walaupun Mazni tahu latar belakang Karim yang suka berfoya-foya dan tidak mempunyai komitmen dalam menjalinkan hubungan, telah mula berubah laku selepas di timpa musibah kemalangan yang berjaya menginsafkan dirinya. Layanan mesra oleh Mazni membuatkan Karim beria ingin memperisterikan Mazni. Walau banyak tentangan dan fitnah yang dilemparkan, tetapi Karim nekad memperisterikan Mazni. Puan Rohana, ibu Karim tidak bersetuju jika anaknya ingin menyunting Mazni, anak bekas orang gaji mereka. Malu kerana orang luar mula memperkatakan maruah keluarga nanti.

  Mazni sedar akan dirinya itu yang tidak mempunyai apa-apa. Dia nekad untuk berkahwin dengan Karim lantaran kasihnya mula bersemi pada lelaki itu. Walaupun Mazni diminati oleh Zaki, tetapi hatinya terlebih dahulu diserahkan kepada Karim. Ibu Mazni amat kecewa apabila mendengar tohmahan dan fitnah tentang Mazni yang berkelakuan tidak senonoh itu. Di saat Mazni memerlukan sokongan, ibunya meninggal dunia. Tinggallah Mazni berdua dengan Karim sebagai suami isteri.


  Dalam pada masa yang sama Mazni menyambung pelajaran di sebelah malam. Hari berganti hari, terlalu banyak dugaan yang mendatang. Mazni terpaksa membahagikan masa dengan pelajarannya. Sedikit sebanyak, Mazni terpaksa mengenepikan kehendak Karim. Mazni berasa kecewa dengan sikap Karim yang mula berubah laku selepas mendirikan rumahtangga. Karim kembali dengan perangai lamanya yang suka berfoya-foya kerana merasakan Mazni telah mengabaikannya dan sibuk dengan buku-bukunya. Apakah kesudahan hidup Mazni? Berjayakah Mazni mencapai cita-citanya? Zaki yang tidak pernah jemu-jemu menagih kasih pada Mazni masih belum berputus harap. Siapakah yang setia di sisinya?


actor and actress
Erra Fazira (Mazni) | Aaron Aziz (Karim) | Fizz Fairuz (Zaki) | Umie Aida (Pn.Rohana) | Ziela Jalil (Mak Mazni) | Emelda (Mahani) | Jasmin Hamid (Dora)

terima kasih kepada peneman saya yang sudi meneman.. hahax
Teaterbadai semalam 1 TEATER BADAI SEMALAM|AKSI GHAIRAH JASMIN HAMID DAN AARON AZIZ?
aaron aziz dgn jasmin hamid.. euw euw.. hahax.. 
terperanjat kami semua la dgn aksi mengoda jasmin hamid ni.. sampai duk atas aaron~ erk.. 


overall.. ok.. tak rugi tengok pun.. sbb ade pelakon superb best.. crowd pn superb best.. dan probs superb  best.. =)p/s : tonite.. teater lagi.. Bangsawan Merong Mahawangsa @Panggung DBKL..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...