..drop ur link here..

DROP UR LINK HERE.. SENANG NANTI NAK MELAWAT
tengs~ sudi singgah..

THEM

31 December 2012

end of 2012 - total lost of viva

Assalamualaikum..
Alhamdulillah... walaupun kereta di atas nampak teruk,
tapi tuan empunya kereta dan penumpang nya berada dalam keadaan yg baik..
terima kasih kpd yg mendoakan dan mengambil berat..

Situasi kejadian :
Tarikh : 23 Disember 2012
Jam : 430 ptg
Tempat : Batu 7, Jln Labu (Antara KTM Tiroi dan SMAP Labu)
Mangsa : Aiman dan Shiqin, Driver avanza beserta 2 anak
Kereta terlibat : Viva & Avanza

minggu kejadian, (17-21 Dis 2012) mmg berada dalam keadaan yg sgt la kebizian dan kepenatan..
4 hari aku balik jam 12 tgh malam dr opis ke rumah.. balik2 rumah pn bukannye dapat tidur terus.. lewat la jg aku tidur nya..
selepas tu, hari sabtu, aku keje jg sampai jam 1 ptg.. 
ptg tu plak jam 230 kena bertolak ke Kuala Linggi, Melaka plak..
ada aktiviti Family Day.. gathering semua ahli keluarga ibu..
makanya, diri ini mmg penat plak..naseb baik masa ke melaka tu, naik sekali dgn ayah.. dpt la aku berehat..

aiman plak, dia dr cheras jumaat malam tu bru sampai seremban. esoknya (sabtu) dia ke Tangkak menghadiri kenduri kahwin.. drive seorg je dr seremban. kalau tak boleh je naik kereta dgn kengkawan. tapikan kami kan ada family day.. lps kenduri tu, aiman drive seorg jg ke melaka.. kul 5 ptg bru sampai melaka.. masa ni, aktiviti sukaneka baru nak mula.. lps tu, aiman g mandi kolam.. mlm lak smbung aktviti dan tidur pn haruslah lmbt kan.. 

esok nya slps lunch, kami nk bergerak balik seremban, tp kami pakat nak singgah rumah saudara kt salak tinggi ada kenduri.. aku naik kereta berdua dgn adik aku.. aiman drive, aku jd co driver.. folo kereta ayah dari blkg.. dr melaka kami ikut jalan lama. ikut jln PD menuju ke Lukut dan terus lagi ke Salak Tinggi.. masa ni hujan renyai2.. 

dalam jam 3 ke 4 ptg kami bertolak balik seremban.. ayah nak ikut highway Nilai - Seremban. tp aku dh sesiap google da, highway tgh jammed. so decide ikut jln lama jer. mslhnye, aku dh ngantok.. aku start ngntok dr pergi ke salak tinggi lg.. tp xleh nk lelap sbb duk berborak jer.. tp bila balik ni, dh pekena nasi plk, mata ni mmg xdpt nk tahan la.. lelap lg jg akhirnya.. tp befo tu adik aku dh ckp kt aku yg dia pn ngntok gk.. tp xleh nk wat apa la sbb aku dh lelap dlu.. befo aku btul2 lena tu, aku cam rasa tak sedap hati jgk.. mcm sumtin will happen.. so aku smpt la mengucap sblm tidur tuh. aku nk teman adik aku drive, tp mata ni berat sgt nk buka.. maafkan saya.. 

ikut penceritaan adik aku plak, dia masih lagi terjaga terlena trjage terlena dan seterusnya terlena..
dlm mungkin lbh kurang 10 mnit slps aku lelap tu, kejadian ni berlaku..
mula-mula die mmg folo kereta ayah dr blkg.. ayah drive slow jg.. ada dlm 60km/j..  mmg cpt la ngntok sbb bawa kereta lambat kan.. sampai je kat satu selekoh ni, adik aku nmpak selekoh tu jln lurus je.. sekali terus masuk jln bertentangan.. adik aku tak sedar.. sedar2 jer, kereta dah berhenti dan nampak cermin dpn tu dh retak seribu.. aku lak sedar bila org luar ketuk2 cermin suruh buka pintu dan keluar.. 
ikut penceritaan ayah plak, die dah ke depan dlm 2 selekoh gk la. tergerak hati tgk kereta adik tak folo, kereta lain semua lps je.. terus uturn.. dan tgk viva excident.. ayah ckp kat ibu, ibu duk dlm kereta. biar ayah je keluar.. 

ak blur gila.. tak tahu ape jadi.. kepala pening. mamai.. ayah dtg nak angkat aiman, dan suruh aku masuk kete ayah.. aku boleh lg berjalan ketika itu. ibu dalam kereta dah lega tgk aku dah kuar dari viva..
aku p la capai handphone yg tgh charge, handbag, brg2 dlm kete viva tu angkut semua ke kereta ayah..
ntah camne ntah masa tu. mamai.. last2 ayah tanya aku ok ke tak, dia suruh aku naik ambulance JPAM tu ke spital.. naik la aku.. dgn laju nye.. trhuyung hayang la dlm ambulance tu.. 
sesampai hospital besar seremban, aiman dihantar ke wad separa kritikal. aku duk luar menanti ayah ibu sampai.. sempat la aku hupdate status kt fb.. sbb tjuannye nk contact membe adik aku.. adik aku tgh praktikal masa ni..
"Ya Allah.. Baru lps excident.. Terlelap dan langgar kereta d sblh jln.. Doakan AimAn WalkeR selamat.. Dijangka mgkin patah kaki.. Henfon aiman xdpt dikesan.. Sesape yg mngenali aiman.. Yg sama prtikal, mnta drop no phone kt saya.. Thanks."

status ini mengejutkan ramai pihak. semuanya mereka dapat tahu dari status ku dan gambar yg aku upload ke fesbuk...
adik aku yg kt KL tu pun balik sekejap.. 
aku sempat la drive kereta ayah bawa balik ke rumah.. sbb barang sgt la byk.. lps tu badan aku beru la terasa sakit2, lebam2, sengal2 semua segala lah.. nk tidur mlm tu pn tak tertido.. 4 5 kali terbangun terjaga.. nak bangun Ya Allah.. sgt la sakit bdn ni.. pusing kepla ke kanan ke kiri je dah mula pening da..
naseb baik Aiman pun takda ape2.. hanya kakinya dijahit atas lutut belah kanan shj.. tgh malam tu jgk dah bawa balik rumah.. 

esoknya, aku hupdate lagi fesbuk..

alhamdulillah.. semuanya selamat.. kereta je yg teruk.. total lost.. xdpt nk dibaiki lg...aiman dh kuar dr spital mlm td.. kaki dia kna jahit.. skg berada di rumah.. aku lak masih lom g check up lg ni.. erk..
kejadian berlaku disbbkn kedua2 nya trlelap..
driver adik aku, co driver adalah aku.. aku dh ngntok dan dah pn trlelap.. driver plak trlelap jg.. kete blkg kata, kete adik aku ni dh trhuyung hayang da.. lps tu kete ni dh masuk line sblh.. langgar dgn avanza. driver avanza pn ada minta maaf dgn ayah aku sbb die x dpt nk mengelak.. tp kete diorg xder la teruk sgt.. (aku rasa la).. naseb baik viva ni ada airbag yg brfungsi kedua2 nya.. huhu
pengajaran nye.. bila dh ngntok tu, kena la benti tepi jalan.. atau co driver kna la memainkan peranan... erk.. pesanan utk diri sndiri ini jgk..

tengs smua yang mendoakan.. terima kasih =) cc : AimAn WalkeR 

terima kasih kepada kawan2 sedara2 yang mendoakan.. 
semuanya selamat.. 
tiada kecederaan dalaman..
ptg isnin tu baru buat report polis.
pegawai penyiasat tu memberitahu, kecuaian adik aku ini boleh dibawa ke mahkamah atas kesalahan di bwh seksyen 43 akta pengangkutan jalan. so berdoa semua mangsa terselamat.
dan alhamdulillah, keluarga mangsa avanza tu sgt la baik dgn kami.. memberikan kerjasama dgn baik dan tidak membawa perkara ini ke tgh.. menyelesaikan dgn cara baik.. kata nya, dah takdir kan.. driver tu pun ada meminta maaf kpd kami sbb dia tak dapat nak mengelak kereta adik aku tuh..
kalau tak, adik aku kena la didenda, dipenjara dan digantung lesen.. 
alhamdulillah semuanya selesai dgn cara baik..

kereta sahaja.. kereta shj total lost..
tak boleh dibaiki.. 
enjin rosak, gear box pn rosak.. 3 benda penting utk kereta dah rosak.. so gudbye la..
benda boleh diganti, nyawa tidak sekali..
berhati2 di jalan raya..

peace no war

*kthnkbye*

p/s : setelah seminggu kejadian, badan masih ada rasa sengal2 lagi.. aiman dah mula masuk keje praktikal nya.. dpt cuti seminggu pn ok la kan.. aku ni cuti sehari je.. nak nak lps naik je keja ari rabu tu, terus drive ke KL jmpe client kan.. erk..

2 comments:

StrewberiManis =) said...

erkkk terkedu baca entry ni

dalam kepala ni membayangkan mangsa mesti teruk bila first impression tgk pic tu, sekali xada apa2, syukur alhamdulillah Allah masih sayangkan kamu :)

biarlah total lost sekalipon, yang penting semuanya selamat

fushhhhh ketaq baca entry neh ^___*

tale care dear :D

shiqin ghazali said...

@StrewberiManis =)

hehe.. tulah.. Alhamdulillah smua selamat.. tengs mak buyung~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...