..drop ur link here..

DROP UR LINK HERE.. SENANG NANTI NAK MELAWAT
tengs~ sudi singgah..

THEM

31 December 2010

end of 2010

2010 tahun yg byk meninggalkan kenangan terindah dan tak terindah~ ni tiru ayat tahun lepas ni..


January
- aku jmpe sum1 yg boleh kata sgt2 special for me..
- my belog 1st B-Day ever~ 
- aku telah menukar URL belog ini dari yg lama kpd aqueqin.blogspot.com atas sebab2 yg tak dpt dielakkan/

Februari
- ketika cuti raya cina, aku dn mereka2 semua tlh bercuti ke Bukit Tinggi yang bukan terletak di Indon tetapi hanya di Pahang, Malaysia... hik3x..
- telah meraikan 100post dlm belog ini
- 1st tyme wat fish spa dgn sum1 yg special~ hik3x..
- meninggalkan memori dan kenangan terindah di Puncak Genting Highlands dgn sum1 itu jgk~

March
- xder yg special kecuali jadi tukang sorak kpd kengkawan yg memasuki YES Challenge

April
- mood final exam... jdi x leh kaco dgn semua aktiviti luar..
- rumah di seremban sudah siap renovate! puas hati.. bilik aku kaler purple~

May
- tidak menjadi plan awal tahun utk ke Singapore dgn cayunks.. sedeyh.. sob sob..
- sblm ber intership, merehatkan diri sepuas2 nye di rumah~

June
- sudah tiba masa untuk berpraktikal.. yeah~ dari june-nov = 6 bulan! o.o hai... lame kot~... tp seronok!!!!
- baru start praktikal, dh mnta cuti.. haha.. off to MEDAN dgn family terchinta!!

July
- menjalani kehidupan biasa sbg trainee

Ogos
- kenangan berbuka puasa dgn supervisor dan 3 budak trainee.. hahax.. kami gelarkan sbg "Same Age Outing"!!! best giler.. brshopping2 dan end at Seoul Garden!!
- dan berbuka puasa dgn kawan2 UiTM yg dh 3 bulan x jumpe slps masing2 sibuk praktikal~ erk.. kami pgi makan kt ayam penyet!

September
- potluck berbuka puasa dgn cayunks kat rumah N~ misi tercapai.. hangout, borak2 smpai penat.. trgelak je byk~
- sambutan hari raya yg penuh meriah.. owh yeah..
- konvoi raya tak hengat - rerakan sekolah menengah rendah, rerakan sekolah menengah tinggi dan rerakan se universiti.. hah.. byk tol konvoi dan nak cari date yg sesuai ko hengat senang ker??
- tahun ini rumah dah berwajah baru, jadi kami meneruskan misi utk jamuan raya atau open house.. x ckup tgn nak layan.. 750 sate di tempah!!
Oktober
- menemui tarikh yg sgt cantik 101010 atau 20102010  (10 oct 2010 atau 20 Oct 2010)
- reactivated a/c facebook atas sbb2 tertentu~ berjaya bertahan selama 2 minggu!

November
- bermandi-mandian di Ulu Bendul beserta BBQ dan malam itu, kami layan Piala M'sia N9 lwn Kelantan kat rumah aku jerk.. best jgk tgk ramai2 kan.. xprlu g maple lg..
- bercuti ke Melaka dgn geng RAC, tmpt aku praktikal.. syiok abes!! jimat duit sbb menumpang rumah org.. hahax dan byk giler shopping
- then mengedate dgn membe lama.. hah aku org prmpuan 1st naik kereta baru die.. hahax~ pastu jejalan ke alamanda dan terus ke bagan lalang~ gilerk xder keje...
- membuat keputusan drastik tak drastik sgt r.. plan sgt dh lama... wat suprise utk si dia, sum1 special for his B-day..  ooo.. jauh kot aku drive dr rumah aku ke sana.. sggup gak aku ambik cuti kan~ dan result nye amat membanggakan~ wonderful day.. tengs~
- masa hari perasmian konvo kat Uitm, aku jejak sana skjp ntuk mbik borang JPA dan Kolej.. aku rase mcm, aaa cpt la konvo.. rase seronok giler mase big day kita nnti kan..
- end of internship!!!! wat sedikit farewell party utk trainee dan sedikit cenderhati ntuk kami~ xiexie..

December
- menjadi cikgu sementara~ huhhaii.. kerjaya cikgu bukan mudah.. aku mgajar trainee baru kt tmpt praktikal aku selama seminggu...cmne la leh cita2 cikgu ni mase kecik2 dlu? uh..
- kami telah melakukan trip ke Perak dan Penang!!!! ni seyes best gilerk!!!!! ape next plan?? mgkin ke Singapore?? ke Pulau lak? ke Indon? hahax..
- membuat vidiyo khas ntuk my bff, faezah sempena b-day die. tahun ni x dpt sambut dgn dia sbb dia xder kt mesia r..
- Family Day @PD.. event family terbesar tahun ini~
- AFF Suzuki Cup 2010, Malaysia vs Indonesia~ congratz to Malaysia..


ni entry last untuk tahun ini!!!
tahun depan jumpa lagi~
bubye 2010!!!
WELCOME 2011!!!

30 December 2010

Segmen Jom Berkenalan

o.o.. aku di tag~ tp aku sendiri pn tak tahu dan tak perasan bila masa di tag kan..
ni nak marah Teacher CunaKuna ni.. ohh nama ko... nak manje2 je kan ko.. HAHA~
Teacher Farah darh r kan.. hik3x.. x jadi marah r.. cubit sikit2 darh ar..

adakah masih sempat nk merapu pasal segmen ini?? oowhh masih sempat...

tarikh tutup segmen = 3 Januari 2011
Penganjur : Cikgu Akim (boleh click)

soklan yg akan dijawab oleh anak murid adalah seperti berikut :

Apakah status anda
kalau kat mukabuku --->> In a open relationship with ____?? cari sendiri..
kalau realiti nya --->> masih single lagi, masih belum berkahwin, bertunang apatah lg kan..


Ceritakan tentang diri anda
nak cerita cmne lg yer?? cam tulis biodata boleh? hee =p
Nama kt fesbuk : Shiqin Ghazali.. 
umo : 22 tahun as at year ended 2010..
Pekerjaan : Full time student, super senior @ uitm shah alam, fakulti perakaunan.. sila click entry ini -->> UiTM di hatiku untuk coretan ketabahan ku menuju ke final year..
Kampung halaman?? : Seremban chill town .. boleh lihat jg entry  ini -->> n9 tanah tumpah darahku untuk coretan tmpt menarik di N9..

Ceritakan tentang blog anda
B-day belog ini : 3 januari 2009 (genap 2 tahun pada tarikh tutup segmen ini)
boleh lihat entry 1st -->> beginner (maaflah, mase tu masih baby lgi, x tau cmne gaya penulisan belog kan..)
pastu sambut b-day yg pertama kali pada entry ini -->> 1st b-day (owh ada kesilapan kt entry itu, dlu url belog, lain darh - kenangan lama, x prlu di igt)
utk 2nd b-day -->> xtau nk bg hadiah ape larh~ any idea??

Apa pandangan anda tentang dunia blog
(sama soklan dgn segmen Abg Ben.. jd copy balik)
dunia belog makin brkembang.. ade je tiap ari blogger2 bru muncul dan strusnya cpt je popular.. hee =p
ade blogger yg mjadikan blog ntuk tmpt meluahkan perasaan die, personal, private, terbuka,
open, wat lawak, cite sal artis, gosip2 hiburan, huh, mcm2 ar.. ad jg ntuk urusan urus niaga atau bisnes, skg ni org smua akan *blog shop*, dh xder da bzir masa kt mall. tp msih gk bazir masa kt depan pc sbb sbuk online shopping.. erk.. *aku bukan cmtu* hee =p lebih baik g mall, shopping smbil lepak2 dgn kwn.. ade jgk teman ntuk brbicara.

Nasihat anda pada rakan-rakan yang baru nak buat blog
rerajin larh blogwalking dan cari larh tips2 yg berguna untuk dijadikan panduan anda dlm dunia blog~

Nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda
erk...blog ni byk menceritakan kawan-kawan yg berada di sekeliling saya.. sgt2 hargai rakan2 yg memahami diri ini.. terima kasih untuk semua rerakan saya, baik yg dkt mahupun jauh dan tak lupe follower jgk~ sob sob sob, mood sedeyh.. 

sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog
selagi termampu, selagi ade story morry selagi itu akan ada kerajinan dari empunya belog ini utk menghupdate.. sampai la ke anak cucu, kalau diizinkanNya..
impian : erk.. semoga follower akan terus menyokong kewujudan belog ini.. jasamu akan ku kenang.. tanpa anda, sapa saya kan.. dan majulah blog untuk negara... ecece~

Tag mereka

29 December 2010

:: penuh status facebook berkaitan bola ::

penuh status mukabuku mereka-mereka ini berkaitan bola AFF Suzuki Cup 2010
Malaysia vs Indonesia
Final Match
29 Dec 2010

status mereka ntuk 1st half match~
 
 
 
 

ok.. mari like FanPage Khairul Fahmi penjaga gol Malaysia

sape rajin, cube korunk kire bape ramai org yg sama hupdate status dyer? huhu..
rajin mereka ni hupdate kan..

aku x reti main bola, jadi leh review status fesbuk dan review stadium jer r..
kesimpulannyer
1st half review : dh ade plak kanak2 main laser.. leh plak penalti x masuk kan.. HAHA.. dan asal kamera fokus kt awek indon cun2 neyh.. eyh.. Fahmi ni mmg encem dr dlu.. caya la GK mesia a.k.a GK kelantan.. ptut la n9 kalah lwn kelantan rituh~

untuk 2nd half review -- cukup r tuh.. dh ramai dh review sal kemenangan Malaysia kan..
yeah...

ape ape pun... TAHNIAH MALAYSIA sbb menjuarai AFF SUZUKI CUP 2010

p/s : erk.. asl kamera/video/live/tv td x fokus kt penyokong Malaysia heh?? x jmpe heh??
p/s/s: tahniah penyokong malaysia yg memberi sokongan padu kt dalam mukabuku~ hah~

28 December 2010

oh UiTM di hatiku..

my class schedule
for Part 8 - my super senior year-
Fakulti Perakaunan, UiTM Shah Alam

 AC - Accountancy
220 - Bachelor Degree
AC220 - code program
8 - Part/Semester (final year)
M - class M (start dari kelas A-Q)

:::code subject:::

 tau tak kire CGPA/GPA??? kalo tak tahu, g belajar sendiri yer..

untuk makluman..
sekarang ini.. aku dlm keadaan yg pasrah, kecewa, hanya menerima suratan takdir dan terpaksa..
hurghh... dari hari rabu yg lepas, 22 Dec 2010.
sbb menerima berita yang tidak menyenangkan dan wat aku rase mcm ooo.oh.. urghh.. erkk... hurghhh.. seyes mud x betul masa tuh..
curik dari rahim nye status~
meh cini nak menerangkan ape yg dia maksudkan kt status dia tuh..

mase sem4, kna tukar kelas, bgi laluan kt budak fast track - yer.. x pasal2 kena pindah masuk 4M dari kelas asal 3A.. sbb student fast track dh ambik class dari A-C..

mase sem5, kena tukar kelas lagi, bagi laluan kt budak intersesi - ye, memula nk masuk 5M balik, tp pindah ke 5J dan terus berpecah dgn classmate lama~ mase ni dh start renggang, tp cool lg sbb dpt kenal dgn orang lain..

masa masuk sem8, lg best sbb kena tukar subjek pilihan, utk bg laluan kt "1st come 1st serve"
tak sangka dah banyak kali terkorban - HAHA.. cam hari raya Korban plak kan..
- tak nak la buat benda yg tak minat kan..
- ni yg aku x suke ni..  dlm byk2 list elektif yg ditawarkan dr pihak fakulti seperti berikut:
- hanya 3 yg tinggal (tanda kaler biru).. lagi 4 dah dibubarkan dan dh xder r (pangkah kaler merah)

- dan aku mmg la sgt2 naaaak kan elektif/sbjek pilihan aku tu FIN630 atau FIN610.. sbb bak kate senior, mmg sng2 giler r nk score..  tp aku x pasti knp ketua program bubarkan class tu.. ni dah bukan kate pilihan dah ni.. kes dh terpaksa ambik dah ni.. 

- pastu ketiga2 sbjek elektif tu dh ditetapkan class.. class A-F ntuk AUD, class G-L ntuk PSA, class M-Q ntuk FAR.. subjek2 wajib yang lain masuk kelas sedia ada.. kan ke menyusahkan orang tu ntuk menukar class balik?? dgn clash dgn jadual sbjek lain lgi.. dgn ramai org xtau pasal ni lg, sbb hnya tersebar dlm facebook jer.. org yg xder facebook tu cmne plak? kelam kabut jadinya

- satu lagi subjek pilihan yg paling howt - AUD571.. aku pn x tau knpe ramai pilih elektif ni.. diorg ni xtau ke yg sbjek ni, soklan2 die unexpected?? bak kate senior, menyesal nnti pilih AUD, walaupn nmpk cm senang je kan.. senior tu senang2 je score setakat B.. yg mbik FIN mmg sgt2 la ramai score.. bukan ke sbjek pilihan ini membantu kita menaikkan GPA/CGPA.. bukan ker?? asal aku rase terbeban plak ni.. 
urghhh.. punah harapan aku nk elektif FIN~ 

uitss.. sabar sabar rileks rileks.. kita kena menerima kenyataan.. mungkin ada hikmahnya.. 
fikiran kena sentiasa fikir +ve... kalo tak, merana tak sudah lah nmpk nye kan..

huhu.. jadi kesimpulannye..
aku terpaksa dgn pasrah nye mbik elektif Internal Auditing.. sbb kate yg paling howt orang nak kan..
xkan nk mbik PSA kot? dh la PSA yg dulu, aku x score, lg byk fact..
kalo International Acctg tu pn.. urm.. ok lg larh dr PSA tu.. erk..

sila menerima dgn tabahnye~ ameenn...

jumpe kalian/rerakan uitm, next year a.k.a next week!!!

27 December 2010

Saya Blogger Negeri Sembilan

saya baru je balik dari melawati belog ini 
 belog yang pernah menganjurkan pertandingan2 di antara Blogger..
1. Blog Pilihan Malaysia 2010
2. Blog Baru (2010) Pilihan Malaysia

dan sekarang empunya blog itu akan menganjurkan Kategori Sahabat Blogger mengikut Negeri


Tajuk Entri
Done

Link ke blog ini

Nama anda
Shiqin Ghazali

Status
Single

Cara hubungi
mukabuku

Daerah / Jajahan
Seremban Chill Town

Tempat tinggal
Taman Pinggiran Golf
 bersebelahan dgn padang golf, berhampiran Paroi Jaya.. kalo anda orang seremban, wajib tahu di mana terletaknya Stadium Paroi~

Apa yang menarik di tempat anda
orang minang?? makanan - masak lemak cili api..

berdekatan dgn kawasan perumahan, tersedia byk kemudahan..

- berhampiran dgn Masjid Paroi Jaya : hanya 100m dari rumah

- berhampiran dgn Stadium Paroi (tmpt berlangsungnya byk pertandingan bola) dan ada juga kemudahan renang dan gelanggang sepak takraw : hanya 200m dari rumah

- berhampiran dgn Seremban International Golf Club : hanya 200m dari rumah

- berhampiran dgn Ijan Burger (popular di Seremban-tmpat lepak2 remaja pd malam hari.) : hanya 300m dari rumah (anda boleh click link ini dan ini ntuk melihat komen balas dari customer tetap Ijan Burger dan sini ntuk customer baru) - dah pernah kuar kat rancangan Warung Astro Ria.

- berhampiran dgn Gerai Popia K.Kangsar (kedai ntuk minum petang dan makan popia basah) : hanya 300m dari rumah, terletak di perkarangan stadium... bila tiba bulan ramadhan, keadaan nya sgt la menarik.. trpaksa beratur panjang dan jika lmbt smpai, tidak ada la popia.. laris sgt~
(sumber dr incek google-keadaan semasa ramadhan, beratur panjang x hengat)
- berhampiran dgn gelanggang futsal di kompleks belia dan sukan Paroi : hanya 1km dari rumah

- berhampiran dgn kwsn Dataran Senawang (yg ada Domino, PizzaHut, KFC, McD, Secret Recipe, Giant Hypermarket, deretan bank-bank, Watson, Guardian dll : hanya 6km dari rumah.

- berhampiran dgn Bandar Seremban : hanya 10minit dari rumah jika tidak sesak

tempat-tempat lain??
- Wet World Pedas : 15 minit dari rumah
- Cendol Leman Dawi, jalan menuju ke Pedas/Rembau : 15 minit dari rumah
- Pantai Port Dickson : 30-45 minit dari rumah
- Galeri Kristal di Rembau
- Tempat membeli belah di Nilai 3


ops.. terlebih banyak plak kan..
cukup ar tuh..

ok.. im done here..
jika blog anda mahu disenaraikan dalam kategori sahabat blogger ini, boleh lawati belog BPM.. 
sekian, terima kasih..

26 December 2010

Family Day


seperti entry yg lepas.. aku dh menyiapkan satu vidiyo ntuk sambutan hari keluarga ini.. sila rujuk cini

aku jgk diberi tugasan yg sama ntuk dipersembahkan pada malam 25 dec..

hasilnya ada di bawah ini
video
pick secara random shj gmbr2 trsebut dsbbkan kesuntukan masa
masa yg diberi dr kul7-845..
mmg tidak sempat ntuk mengedit mana yang perlu kan.. tu je la yg trmampu

secara keseluruhannya, sambutan hari keluarga ini sangat berjalan dgn lancar..

tarikh : 25-25 Dec 2010
tempat : Golden Straits Villas, Batu 3, PD

makan : makan malam, sarapan, makan tengahhari (budget RM45/dewasa)
tiap family menyumbang RM300 + sumbangan yg tidak wajib ttp digalakkan.


penginapan : 4 apartment 3 bilik (budget RM270++)  beserta extra bed (RM20/sebuah)
cara pemilihan bilik dilakukan mengikut ketegori
1 apartment ntuk anak lelaki, generasi kedua (ayah-ayah beserta budak kecik lelaki) : 8 dewasa, 2 budak
1 apartment ntuk anak perempuan, generasi kedua (mak-mak beserta baby) : 9 dewasa, 3 budak
1 apartment ntuk cucu lelaki, generasi ketiga (budak2 remaja) : 7 dewasa, 2 budak
1 apartment ntuk cucu perempuan, generasi ketiga (termasuk 1 cicit yg kena pggl aku maklong): 14 dewasa, 1 budak

total yang hadir = 46 org dari 52 orang.. (37 dewasa, 5 kanak-kanak, 4 bawah 5 tahun)
nak sebut jugak yang tidak hadir beserta sebab
- Aizuddin (adik aku) : keje kt Mid.
- Nazmi (kazen) : ade kem Pusrawi
- keluarga Abg Muiz (2 dewasa, 2 kanak-kanak) (cousin) : saudara sebelah isterinya ada kenduri.

sukaneka yang dipertandingkan
- tgk la sendiri kt vidiyo di atas.. dh bgtahu dah game ape yg kami main~ simple jerk..

hadiah dan sumbangan..
ni yg best ni nk citer.. sbb byk gile dpt hadiah..

1. kanan sekali, 3 paper bag yang sama saiz dan bentuk : acara boling pantai yg disertai oleh remaja - aku, adik aku aiman dan adik aku acap - hadiah disponsor oleh ayah aku sendri..
2. paper bag puteh tinggi untuk acara bisikan yang benar yg disertai oleh aku, acap dan ibu aku,.. hadiah disponsor oleh ayah aku jgk.
3. patutnye ade 1 lagi paper beg puteh tinggi ntuk acara seiring sejalan yg disertai oleh adik aku acap dan mak aku.. hadiah nye da selamat masuk dlm perut.. hadiah disponsor oleh ayah aku..
4. tgh tuh, barangan radix berupa kopi, air dan sardin dan paper bag kaler hijau yg berisi tuppeware dan tuala. ntuk hadiah khas - keluarga yang paling banyak mmberi sumbangan.. hoho.. terima kasih. brgn radix disponsor oleh Abg Kahar dan lg satu disponsor oleh PakNgah.
5. dua paper beg kaler pink hitam itu : acara sambutlah sayang yg disertai oleh ayah dan ibu aku..hadiah disponsor oleh ayah aku jgk....
6. last sekali, barangan tupperware ntuk cabutan bertuah.. disponsor oleh KakLong Ija.. setiap keluarga mendapat pelbagai bentuk tupperware..

dan setiap ahli keluarga yang menyertai acara sukaneka pada petang itu, semuanya layak menerima hadiah tidak kira menang atau kalah..
ini semua diadaptasikan oleh Family Day dr pihak Telekom (tmpt ayah aku keje) yg sentiasa tidak lokek mmberi hadiah kpd semua orang.. x main pn dpt hadiah jgk~  hee =p


boling pantai = barangan nestle - cube korunk kira berapa jumlah brg2 ni?? budget rm15/seorang
dibeli bukan dari kilang nye tetapi Tesco Extra kt seremban 2... ahax..

 ntuk acara sambutlah sayang.. (kaum ayah dan mak)

ntuk acara bisikan yang benar

okeyh.. cukup r tuh~


p/s : o.o ari ni b-day adik aku, acap.. Hepy B-day yer.. xder adiah sbb result PMR ko pn x gempak sgt.. heee =)
dinner dgn domino pizza malam ini sambil layan bola..


25 December 2010

happy birthday Fae Manan

yeahh... siap jugak homemade vidiyo untuk bff, Fae Manan..
pd asalnye aku terlupa yg arini b-day die.. yer la, aku sibuk nk g ber'family day' kan..
tidak la perasan family day aku tu sama plak dgn Fae Manan nye b-day...

erk.. ptg smlm smpai ke mlm aku gegas2 menyiapkan 1 clip khas ntuk dye..
then aku upload kt fesbuk..tag la si dye..  dan geng2 sayangs lain.. hoho..

ni hasilnya
video

aku ambik koleksi profile picture kt mukabuku dia.. 
sgt banyak heh.. 70/130 aku cilok..
sbb gmbr aku dgn dia pn x byk kan.. yer la.. die kt indon sane, aku kt cni.. mmg x byk spend masa larh..

tahun lepas aku ade cite sal dye jugak..
leh tgk entry ini
25 dec 2009 - dear *HOHO* gurl
26 dec 2009 - birthday gift to bff

ni cheesecake, homemade by warkdah

 Doctor to be..

gambar tahun lepas.. 


Happy Birthday Fae Manan
May Allah bless u always~

tahun ni xder kek dan hadiah..
harap vidiyo itu pengganti semuanya~

*big smile*


24 December 2010

misi tercapai

setelah berminggu-minggu tugasan ini diberikan kepada aku, akhirnya ari ini 24 dec, siap jugak!!
erk.. penat.. penat ngadap laptop yg super kecik ni. sakit mata, lenguh otot-otot badan.
uhu..

ni disebabkan esok due date nye.. baru la ari ni ter rajin kan diri menyelesaikan tugasan ini.. hee
apekah? tugasan mencipta satu kenangan utk family~

25 dan 25 december 2010 = family day "OTHMAN" - keluarga belah mak aku..

dan aku, mencari2, men'scan' kan, mengedit, mg'goggle' gambar untuk menghasilkan sebuah kenangan dlm bentuk vidiyo kepada mereka - ahli keluarga Othman..
aku tidaklah pakar.. sbb tu hasil suntingan aku tidak la brape menarik..
ckuplah dgn kepakaran aku yg serba minimum ini dan hasil pembelajaran yg aku perolehi dari sekolah, matrik smpailah ke Uitm..

 Othman Bin Abu Bakar + Aishah Binti Yapis

9 orang anak. 1 meninggal ketika masih kecil
6 lelaki, 2 perempuan
zaman muda
 duduk belah kiri gambar - itulah ibu saya.. sepupu panggil, MakChik, anak ke-5.
latest meeting sebelum hari keluarga berlangsung


nah vidiyo

video

ni arwah atok tersayang..
saya adalah cucu tersayang atok.. tiap pagi mesti akan ikut atok g motong getah~
atok meninggal masa saya darjah 6
31 mac 2000
-7ari slps birthday saya - sbb tu sy engat-
Al-Fatihah
genap 10 tahun pada tahun ini, 2010 arwah meninggalkan kami sekeluarga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...